VRIJWILLIGER COLLECTIEBEHEER
Er zijn ontelbaar veel klussen te doen in het kasteel voor de afdeling collectiebeheer. Al die klussen vragen erom aangepakt te worden. Ook hierbij helpt een groep vrijwilligers mee. Op het ene moment bent u ongediertevalletjes aan het inventariseren en vervangen. Op het andere moment bent u in de balzaal aan het helpen om de draagkoets te verplaatsen. Misschien bent u daarna wel een zaal opnieuw aan het inrichten voor een tentoonstelling, of zilver aan het poetsen!
HOE ZIET EEN DIENST ERUIT?
Het is maandagochtend. Rond kwart voor tien kom ik de vrijwilligersruimte binnen. Enkele collega’s van collectiebeheer zitten al gezellig aan de koffie. Kijk, iemand heeft de koekjestrommel gevuld. De anderen druppelen één voor één binnen. Sommigen komen uit de omgeving, anderen hebben al een hele rit achter de rug.
Tegen tien uur komt onze coördinator. We gaan beginnen. Vandaag staat “housekeeping” op het programma. Elke ruimte in het kasteel moet minstens een keer per jaar grondig schoongemaakt worden. Nu is de slaapkamer van de barones aan de beurt. Op naar de derde verdieping om de benodigde materialen te halen.
Op de trap maken wij een koordje los dat de doorgang afsluit. Wij bevinden ons nu in het gebied dat verboden is voor bezoekers en zaalgidsen. Als dat nodig is, mogen leden van collectiebeheer achter de koordjes komen. Dat is best spannend.
Met speciale “museale” stofzuigers, allerlei borstels en kwasten, doeken, een ragebol, trapjes en ladders pakken wij alles in de kamers aan. Plafond, muren, gordijnen, maar vooral het meubilair, bedden, lampen, beelden, overal ligt stof.
Rond twaalf lunchen wij samen en dan gaan we nog zo’n twee uur terug om de klus af te maken.
We praten nog wat na bij een kop thee. Volgende week gaan wij UV-licht meten en motten, tapijtkevers en ander ongedierte te lijf. Er zijn dan geen pas gerestaureerde kamers in te richten en de koperen pannen in de keuken hebben wij vorige maand nog gepoetst.
(Herman Engering, Vrijwilliger collectiebeheer)
HOE WORDT U VRIJWILLIGER COLLECTIEBEHEER?
Begin 2019 ben ik werkloos geworden. Om actief te blijven ben ik, via de Utrechtse vrijwilligerscentrale, bij Kasteel de Haar gekomen. Na een kort gesprek ben ik bij het team collectiebeheer begonnen.
Maandag is de vaste dag voor ‘housekeeping’. Op mijn eerste dag heb ik na een introductie meteen geholpen een tapijt schoon te maken. Daarna hebben we het ingepakt voor het depot. Nou ben ik zelf niet zo’n huisman, dus je kunt je voorstellen dat het een verrassing was dat ik het zo leuk vond om te doen. Je bent op een directe manier bezig met de collectie, samen met je collega’s. Je helpt elkaar en moet goed opletten wat je doet. Je overlegt met elkaar hoe je het best een vaas kan verplaatsen of een wandtapijt in de balzaal gaat ophangen. Een tapijt dat ik een paar maanden daarvoor in het Kröller-Müller museum had zien hangen!
Naast het werk op maandag heb ik een start mogen maken met de controle van de collectieregistratie. We controleren of alles dat in een kamer hoort, er ook staat. Daarnaast controleren we of alles dat in de kamer staat is geregistreerd. Anders vul ik dit aan.
Werken op het kasteel is voor mij als behoren tot een familie. Vanaf de eerste dag heb ik mij erg welkom gevoeld!
(Jan Willem Golsteijn, vrijwilliger collectiebeheer)
ALS VRIJWILLIGER COLLECTIEBEHEER….
– heeft u affiniteit met het uitvoeren van taken op het gebied van collectiebeheer,
– bent u op de hoogte hoe je om moet gaan met collectie, of ben je bereid dit te leren,
– durft u op een ladder te staan en ben je niet bang voor ongedierte,
– heeft u gevoel voor de waarde en kwetsbaarheid van het interieur en de kunstvoorwerpen in het kasteel,
-begrijpt u dat het onderhouden van het oude interieur van het kasteel anders gaat dan in je eigen woning,
– bent u op de aangewezen (vaste) dag beschikbaar,
– bent u lichamelijk fit,
– bent u niet ouder dan 70 jaar.
WAT BIEDT KASTEEL DE HAAR U?
Kasteel de Haar organiseert veel voor vrijwilligers. Er zijn door het jaar heen meerdere extra activiteiten. U kunt daarbij denken aan het meedoen in werkgroepen. Daarnaast zijn er lezingen, uitjes, de jaarlijkse vrijwilligersborrel en het jaarlijkse vrijwilligersfeest. Ook worden uw reiskosten vergoed(19ct p/km).
Verder geeft Kasteel de Haar vrijwilligers met verschillende regelingen korting op (groeps)bezoek in het kasteel en het park, huur van ruimtes en artikelen in de kasteelwinkel.