VRIJWILLIGER PARK EN TUINEN

Hoe Ziet een dienst eruit?
Iedere week is er voor mij één feestdag. De dag waarop ik naar het Kasteel mag om te helpen in het park! Meestal is het mooi weer, dus ik pak de fiets. Voor mij als vrijwilliger begint de dag om 10 uur, met koffie in de koffieruimte in het Châtelet.
We zijn op het moment met vijf vrijwilligers in de tuin en werken samen met twee vaste medewerkers. Tijdens de koffie wordt er uitgelegd wat we gaan doen. Dat kan van alles zijn; Grasmaaien, uitgebloeide planten weghalen, blad en eikeltjes opruimen en zo meer. De werkzaamheden in het doolhof vind ik vooral erg leuk. Daar moet je goed opletten dat je niet verdwaalt!
Als de koffie op is gaan we aan de slag, samen met de vaste medewerkers. Meestal werkt één vaste medewerker met twee vrijwilligers samen. Wij doen alles onder begeleiding, maar we mogen wél dezelfde taken doen als de vaste medewerkers.
Om 13 uur hebben we pauze en eten we met zijn allen in de koffieruimte. De vaste medewerkers weten bijna alles over de planten en de bomen in het park. Ze helpen mij ook graag als ik vragen heb over de verzorging van planten in mijn eigen tuin.
Na de pauze gaan we weer verder met de werkzaamheden. Soms is het dezelfde taak als in de ochtend, soms wat anders. Omdat het park groot is, zijn de werkzaamheden vaak niet in één dag klaar, dus we doen vaak een aantal keren achter elkaar hetzelfde.
Meestal kom je ook bezoekers tegen. Vaak zeggen de bezoekers dat het park er mooi uitziet en goed wordt onderhouden. Dat is leuk om te horen, en dan ben ik blij dat ik daaraan mee mag helpen!
(Evert Smienk, Vrijwilliger Park en Tuinen).

Hoe WORDt U VRIJWILLIGER IN PARK EN TUINEN?
Ik wilde graag vrijwilligerswerk gaan doen, iets waarbij ik veel buiten actief zou zijn.
Al zoekend zag ik op de site van Kasteel De Haar dat er tuinvrijwilligers gezocht werden. Na een mailtje en een kennismakingsgesprek kon ik direct de volgende woensdag beginnen, dat ging heel soepel.
Ik begon met bladruimen in het doolhof. Ik had al snel een klik met de vaste medewerkers en de andere vrijwilligers, dat ging als vanzelf. Het gaf me het gevoel welkom te zijn. Bovendien vond ik het heel fijn om de hele dag buiten te zijn in zo’n enorm park met zoveel variatie: de stijltuinen rondom het Kasteel, het hertenkamp, de vijvers, het bos, de laan vanaf het hek, etc. Na mijn eerste dag kende ik in ieder geval de beste route in het doolhof!
De vaste medewerkers leerden me de volgende keren om te werken met de maaimachines, bladblazers, kantmaaiers en de tractor met aanhanger. Dat is heel leuk en leerzaam! Ook vertellen ze veel over het Kasteel en het park; het ontwerp, de geschiedenis, en het planten- en dierenleven.
Inmiddels voelen het park en het Kasteel heel vertrouwd, als een soort tweede thuis. Het geeft me veel voldoening te mogen helpen dit park er netjes uit te laten zien voor de bezoekers. De tuin is immers het visitekaartje van het Kasteel. Ik krijg zelfs complimenten van bezoekers, omdat de tuin er zo mooi uitziet!
(Hans van Diest, vrijwilliger park en tuinen)

ALS VRIJWILLIGER park en tuinen….
– bent u elke week op woensdag beschikbaar van 10.00 tot 16.00 uur,
– kunt u zelfstandig werken,
– heeft u wat kennis van- en ervaring in het groen,
– bent u lichamelijk fit,
– kunt u goed overleggen en samenwerken,
– bent u niet ouder dan 70 jaar.

WAT BIEDT KASTEEL DE HAAR JOU?
Kasteel de Haar organiseert veel voor vrijwilligers. Er zijn door het jaar heen meerdere extra activiteiten. U kunt daarbij denken aan het meedoen in werkgroepen. Daarnaast zijn er lezingen, uitjes, de jaarlijkse vrijwilligersborrel en het jaarlijkse vrijwilligersfeest. Ook worden uw reiskosten vergoed (19ct p/km).
Verder geeft Kasteel de Haar vrijwilligers met verschillende regelingen korting op (groeps)bezoek in het kasteel en het park, huur van ruimtes en artikelen in de kasteelwinkel.