Rondleiding: In dienst van de adel

Een adellijk leven kan niet zonder personeel. Rond 1900 was het niet meer dan normaal dat adellijke families personeel in dienst hadden. Wie ook maar een beetje meetelde had tenminste twee “meiden”. Hoewel een groot deel van het personeel speciaal voor het septemberverblijf overgebracht werd vanuit hun andere huizen en buitenverblijven, waren er ook vaste krachten die het hele jaar rond op het Nederlandse kasteel werkten.

Upstairs & downstairs
Op De Haar was er sprake van downstairs (keuken, souterrain) en upstairs (bel-etage). Downstairs kookte het personeel, aten ze, speelden ze spelletjes en konden ze op een bellenbord zien wie er “gescheld” had. Upstairs speelde het elitaire leven zich af. Het leven van de familie en haar gasten. De slaapvertrekken van het personeel bevonden zich op de derde verdieping.

Het personeel had het niet slecht op De Haar en zeker veel beter dan bij andere Nederlandse elite. Alle personeelsslaapkamers waren voorzien van centrale (stoom)verwarming, ijzeren ledikanten en functioneel meubilair en zelfs stromend water. Voor die tijd buitengewoon gerieflijk. De baron was er ook trots op dat hij het zo goed geregeld had voor zijn personeel.

Met de exclusieve rondleiding ‘In dienst van de adel’ komt u op de derde verdieping, langs sluiproutes van het personeel, die linnenkamer en andere vertrekken die normaal gesproken gesloten blijven voor bezoekers. Ontdek zo alles over het leven van het personeel op De Haar.

Bezoekersinformatie

‘In dienst van de adel’ is vanaf 1 oktober tot en met 31 maart 2025* dagelijks te boeken bij uw kasteelbezoek voor € 5,00 per persoon extra. Duur: 45 tot 60 minuten. Kies bij het boeken van tickets voor ‘Kasteelbezoek + rondleiding’. De rondleiding is in het Nederlands, voor anderstaligen is er een Engelse hand-out beschikbaar. Vanwege de vele trappen is de rondleiding helaas niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. 

*M.u.v. landelijke feestdagen.

beleef meer